Waarom een testcyclus
en waarom WLTP?


Elke auto die in de markt belandt, doorliep een uitgebreid parcours aan goedkeuringen. Men test een auto op brandstofverbruik, CO2-uitstoot en uitstoot van andere schadelijke stoffen. Deze verbruiks- en emissietesten kaderen nog steeds binnen een methode uit de jaren ’70, de New European Driving Cycle (NEDC).

Ondertussen is niet alleen de technologie in de autosector razendsnel geëvolueerd, ook de rijomstandigheden zijn veranderd. Kortom, de NEDC-test is verouderd en aan vervanging toe.

De NEDC-test is verouderd
en aan vervanging toe.

De Europese Unie besliste om vanaf 2017 stapsgewijs een nieuwe testprocedure in te voeren, de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). De autosector verwelkomt deze nieuwe tests en verleent haar volle steun aan de ontwikkeling ervan.

De Europese instanties waken streng over de bescherming van de consument en eisen dat producten voldoen aan strenge regels. Deze goedkeuringsprocedure vindt plaats op een uniforme, gestandaardiseerde en gecontroleerde manier in een officieel testlabo. Zo voorkomt men dat alle autoproducenten op een eigen en afwijkende manier hun auto’s testen, waardoor men resultaten moeilijk kan vergelijken. Dit is bijvoorbeeld belangrijk om auto’s te onderscheiden op vlak van zuinigheid.

Een gestandaardiseerde testcyclus is de enige manier om zeker te zijn dat de verschillende producenten hun auto’s op dezelfde manier testen.De testomstandigheden bij WLTP zijn meer realistisch:


Hogere gemiddelde en maximumsnelheid

Meer diverse rijomstandigheden (stadsverkeer, buitenverkeer, hoofdwegen en snelwegen), meer dynamische acceleraties en vertragingen, hogere motorvermogens en realistischer rijgedrag

Langere testafstand en -duur

In rekening nemen van optionele uitrusting en de invloed daarvan op uitstoot en verbruik


Zo bekomt men een meer realistische basis om het brandstofverbruik en de emissies van een auto op te meten. Bovendien zorgt WLTP ervoor dat de huidige en erg strenge regels over brandstofverbruik en emissies voor jouw auto nog strikter nageleefd worden.